< Terug naar het overzicht

Waarom lezen goed is voor uw kind

 4 juni 2018 | Door: Karaton | 3 MIN

lezen is goed voor uw kind
 

Kinderen lezen steeds minder. Sinds de jaren zeventig leest iedere generatie steeds minder dan de generatie ervoor (Verboord, 2006) Ze besteden hun vrije tijd liever aan andere mediavormen zoals televisie, internet en games. Toch is het wel degelijk van belang dat een kind op regelmatige basis leest. Waarom? Lezen biedt op verschillende vlakken tal van voordelen.          

 

Taalontwikkeling

Uit een analyse van bijna 100 internationale en Nederlandse onderzoeken, waarvan er 40 betrekking hadden op de leeftijdsgroep van 6 tot 17 jaar, komt er een duidelijk beeld naar voren. Zoals te verwachten valt levert lezen een grote bijdrage aan diverse domeinen van de taalontwikkeling: woordenschat, begrijpend lezen, technisch lezen en spelling. Een voorbeeld: kinderen die veel lezen in hun vrije tijd hebben een kans van 70 procent om gemiddeld tot hoog te scoren op een woordenschattoets. Van de kinderen die weinig lezen in de vrije tijd is dat slechts 30 procent. Kinderen die veel lezen krijgen namelijk vaker te maken met woorden die ze niet kennen, waardoor ze sneller een uitgebreide woordenschat zullen opbouwen. (bron: effecten van lezen, 2017)

Wiskunde

Een onderzoek aan de Universiteit van Oxford op ongeveer 17.000 kinderen toonde aan dat zij die meer lezen voor hun plezier ook verbeterde wiskundige vaardigheden hebben. Het is echter moeilijk te zeggen of het hier gaat om een direct verband. Het is wel zo dat kinderen die veel lezen doorgaans liever zullen leren en nieuwe dingen zullen proberen. Dit zou zeker tot betere vaardigheden in de wiskunde kunnen leiden.

Creativiteit

Het lezen van boeken verrijkt de wereld van je kind. Lezen opent een deurtje naar een andere wereld, het stimuleert met andere woorden de fantasie en creativiteit. Een creatief kind krijgt sneller originele ideeën, oplossingen en methodes voor bepaalde situaties. Op school en in het latere beroepsleven kan dit uiteraard zeker van pas komen.

Ontspanning

Volgens onderzoekers aan de Universiteit van Sussex vermindert stress als je elke dag 6 minuten leest. Wanneer je leest ben je namelijk geconcentreerd op het verhaal en bevind je je even in een andere wereld. Daardoor vermindert de spanning in je spieren, daalt je hartslag en ontspan je. Dit werkt voor kinderen precies zo, en dit is zeer belangrijk omdat ze bij het slapengaan vaak nog geprikkeld zijn door het gebruik van technologie. Door te lezen voordat ze gaan slapen worden ze al een beetje moe en vallen ze sneller in slaap. Lezen is dus ook een ideale manier om even te ontspannen.

Dyslexie

Dyslexie staat bekend als een hardnekkige leerstoornis, wat betekent dat intensief oefenen het enige is wat op lange termijn een oplossing biedt. Er zijn dan ook talloze leermethodes, maar de meest voor de hand liggende wordt vaak vergeten. Als een dyslectisch kind op regelmatige basis leest zal het veel beter in staat zijn om moeilijke woorden te lezen en deze ook te schrijven. Het kind krijgt bovendien meer zelfvertrouwen als het lezen wat beter begint te gaan en dit zal dan ook tot uiting komen in de klas. Daarnaast is lezen een oefenvorm waarbij het kind al spelenderwijs bijleert, in tegenstelling tot traditionele oefeningen. Reden te meer dus om ook een kind met dyslexie te motiveren om zoveel mogelijk te lezen.

 

Reden genoeg dus om uw kind te laten lezen. Het bevordert zijn/haar ontwikkeling en laat hen even ontspannen na een drukke schooldag. Wilt u uw kind stimuleren om meer te lezen? Klik hier: Kinderen motiveren om te lezen met deze 14 tips!


Deze blogpost werd geschreven door het Karaton team.

Karaton is een educatief avonturenspel dat kinderen met leesproblemen motiveert om aan hun leerachterstand te blijven werken. Wij benaderen taaleducatie op een creatieve en leuke manier waardoor het niet aanvoelt als extra taak of huiswerk voor het kind. Lang zullen ze lezen!

Wil je graag meer weten en ontdekken wat Karaton voor jou kan betekenen?

Doe dan mee met één van onze webinars die we wekelijks hosten.

Klik hier om je in te schrijven.