< Terug naar het overzicht

Omgaan met dyslexie doe je met deze 10 kinderboeken

28 mei 2018 | Door: Karaton | 4 MIN

abundance-bookcase-books-775998.jpg
 

Je kind helpen met dyslexie kan voor ouders een hele opdracht zijn. De meeste kinderen met dyslexie kijken bijvoorbeeld heel anders naar boeken dan kinderen die regelmatig lezen. Ze weten dan wel dat boeken toegang geven tot een wereld vol avonturen, fantasie en informatie, maar door de moeilijkheden die ze ondervinden tijdens het lezen zijn ze gelimiteerd in hun contact met goede literatuur en dus ook de verdere ontwikkeling van hun woordenschat en geletterdheid. We hebben voor dit artikel een selectie gemaakt van enkele van de beste kinderboeken over dyslexie, stuk voor stuk geschreven in een dyslexievriendelijk lettertype en met een inhoud die kinderen meer inzicht geeft in hun leesachterstand.


henk en de dansende letters.jpg

1. Henk en de dansende letters (4-8 jaar)

“Henk en de dansende letters” is de autobiografie van Henk Linskens, die zelf te kampen had met dyslexie tijdens zijn kindertijd. Wanneer Henk probeert te lezen ziet hij  “dansende letters”, waardoor hij achterblijft op school. Hij trekt zich dan maar terug in de zaken waar hij wel goed in is: tekenen, knutselen en dagdromen. In een van die dagdromen ontmoet hij Pablo Picasso, die zelf ook aan dyslexie lijdt en Henk van een inspirerend advies voorziet.

Auteur: Henk Linskens / 26 pagina's

 

2. Een genie met dyslexie (6-8 jaar)

Na de dood van zijn oma zoekt Tim steun bij zijn opa. Maar dan ontmoet hij zijn nieuwe buurmeisje Rika. Rika heeft een geheim: ze heeft dyslexie. Wanneer Tim dit te weten komt, probeert hij haar te helpen. Maar dit gaat helaas niet zo vlot als hij had gehoopt. In dit boek komen verschillende dyslectische genieën ter sprake, wat illustreert dat dit geen levenslange beperking hoeft te zijn.

Auteur: Anja Cocquyt / 128 pagina's

een genie met dyslexie.jpg
 
ik heb dyslexie, nou en.jpg

3. Ik heb dyslexie, nou en! (vanaf 7 jaar)

In dit prentenboek vertellen vijftien kinderen wat dyslexie voor hen betekent. Op de rechterbladzijde staat telkens een verhaaltje met een tekening, op de linkerbladzijde een tip voor ouders en leerkrachten. De auteur heeft zelf een zoon met dyslexie en is pedagoog van opleiding.

 

Auteur: Ilonka De Groot / 39 pagina's

 

4. Een kroon voor een kanjer (8 tot 11 jaar)

Raf wordt op school gepest met zijn dyslexie. Wanneer zijn klas op een onbewoond eiland terechtkomt, ontpopt hij zich tot de held van het verhaal.
Gedragswetenschapper Liesbeth Tilanus schreef haar thesis over dyslexiebehandelingen en wou deze bevindingen vertalen naar een kinderboek. Samen met kinderboekenschrijfster Monique van der Zanden schreven ze een verhaal dat dyslectische kinderen meer zelfvertrouwen geeft en niet-dyslectische kinderen doet inzien wat dyslexie nu net inhoudt. 

Auteur: Liesbeth Tilanus, Monique van der Zanden

kroon voor een kanjer.jpg
 
de magische pen.jpg

5. De magische pen (vanaf 9 jaar)

Mats wordt gepest op school met zijn dyslexie. Maar op een dag krijgt hij een magische pen cadeau van een oude man, waarmee hij niet alleen foutloos kan schrijven, maar ook de dingen die hij schrijft kan laten gebeuren!

Dit kinderboek werd gerealiseerd met de hulp van de leerlingen van de Gemeentelijke Basisschool Tervuren, die juf Nadja van Sever voorzagen van de nodige creatieve ideeën en de tekeningen die werden verwerkt in het boek.

Auteur: Nadja van Sever / 97 pagina’s

 

6. Nu weet ik eindelijk wat dyslexie is (vanaf 9 jaar)

Chantal Engbers is orthopedagoge en schreef dit boekje om kinderen en volwassenen in begrijpelijke taal duidelijk te maken wat dyslexie nu net inhoudt. Het boekje is tweeledig opgesteld: een linkerpagina voor de ouders met informatie over de hersenwerking bij dyslexie, en een rechterpagina met een tekening en een eenvoudigere tekst voor de kinderen.

Auteur: Chantal Engbers / 45 pagina's

nu weet ik eindelijk wat dyslexie is.jpg
 
de dyslexie survivalgids.jpg

7. De dyslexie survivalgids (Vanaf 9 t/m 12 jaar)

Deze survivalgids staat boordevol met informatie over hoe dyslectische kinderen zichzelf kunnen behelpen. Oefeningen, softwarepakketten, nuttige websites, quizzen, mopjes, bekende personen met dyslexie, illustratieve tekeningen, verhalen van lotgenoten,... passeren allemaal de revue in dit boek.

Auteur: Annemie De Bondt, Nico de Braeckeleer / 76 pagina's

 

8. Ik ben niet bom! (vanaf 10 jaar)

Sander heeft een probleem met lezen, waardoor hij wordt gepest op school. Wanneer hij getuige is van een inbraak op zijn school, gaat hij samen met zijn vrienden op detectivetocht. Doorheen het verhaal kan hij zijn klasgenoten eindelijk duidelijk maken dat hij niet dom is omdat hij een leesachterstand heeft.

Dit is het eerste boek uit de serie Ik ben niet bom! die Marion van de Coolwijk speciaal schreef voor dyslectische kinderen.

Auteur: Marion van de Coolwijk / 128 pagina's

ik ben niet bom.jpg
 
dwarrelletters.jpg

9. Dwarrelletters (vanaf 10 jaar)

Wanneer Maartje probeert te lezen, beginnen de letters voor haar ogen te dwarrelen en van plaats te veranderen . Dit maakt haar onzeker over haarzelf omdat ze nooit zeker is over wat ze leest. Tijdens een bezoek aan het bejaardenhuis samen met haar klas ontdekt ze dat de opa van Tim, haar klasgenoot, lezen steeds vermijdt. Zou hij misschien ook lijden aan dyslexie?

Auteur: Simone Foekens / 119 pagina's

 

10. Appzurt (11-14 jaar)

In Appzurt komt er voor elke letter van het alfabet een onderwerp aan bod. Dit zijn vooral leuke weetjes, feitjes en anekdotes die kinderen een hart onder de riem steken. Appzurt is ook verkrijgbaar als app met voorleesfunctie.

Auteur Léon Biezeman is zelf dyslectisch en orthopedagoog en putte uit zijn eigen ervaringen bij het schrijven van dit boek.

Auteur: Leon Biezeman / 33 pagina's

appzurt.jpg

Deze blogpost werd geschreven door het Karaton team.

Karaton is een educatief avonturenspel dat kinderen met leesproblemen motiveert om aan hun leerachterstand te blijven werken. Wij benaderen taaleducatie op een creatieve en leuke manier waardoor het niet aanvoelt als extra taak of huiswerk voor het kind. Lang zullen ze lezen!

Wil je graag meer weten en ontdekken wat Karaton voor jou kan betekenen?

Doe dan mee met één van onze webinars die we wekelijks hosten.

Klik hier om je in te schrijven.