Van jongs af aan is een kind automatisch zoveel mogelijk aan het leren: kruipen, rollen, wandelen en spreken. Het echte werk begint pas eens een kind naar “de grote school” gaat. Intensieve lessen worden aangevuld met huiswerk en extra oefeningen, die de kinderen vaak niet graag doen. Maar onderzoek heeft uitgewezen dat je pas echt iets leert als je er plezier in hebt en als je inspanningen ook resultaat opleveren. Hoe dit nu precies komt?
Om dit fenomeen beter te verklaren benaderen we het vanuit een wetenschappelijk standpunt. In onze hersenen zit er een stofje genaamd dopamine, ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd. Op het moment dat er in de hersenen dopamine wordt aangemaakt, geeft dat een fijn gevoel en word je blij. Dit stofje komt onder andere vrij als je iets nieuws gaat leren en als je het interessant of leuk vindt. Wanneer dopamine vrijkomt in de hersenen worden de boodschappen tussen de hersencellen makkelijker doorgegeven. Je leert dus met andere woorden makkelijker en je onthoudt het ook beter.
We kunnen dus stellen dat je kind beter zal leren als het er ook plezier in heeft. Het tegenovergestelde is echter ook waar. Als je kind een bepaalde taak of opdracht niet leuk of interessant vindt, zal hij/zij hier ook geen plezier aan beleven, en zal het bijgevolg ook een stuk moeilijker gaan. Maar waar hangt dit plezier nu precies van af?
Plezier bij het leren begint uiteraard bij de persoonlijke interesses van een kind. Als je kind geen interesse heeft in bijvoorbeeld rekenen zal hij/zij dit uiteraard ook niet graag doen. Verwacht niet van je kind dat hij/zij alles graag doet! Rekenen, lezen en schrijven; kinderen doen het ene al liever dat het andere. Hou dus rekening met de persoonlijke interesses, en probeer te helpen waar nodig. Gebruik desnoods de tips verderop in deze blogpost om bij te sturen waar nodig.
Naast de persoonlijke interesses van je kind spelen ook succeservaringen een grote rol. Als een kind leert voor een belangrijke toets en hier goede punten op scoort zal hij/zij vanzelfsprekend zeer gelukkig zijn. Dit gevoel van geluk als gevolg van een succeservaring wordt dan gelinkt aan het vele oefenen vooraf, wat ervoor zorgt dat je kind dit in de toekomst makkelijker zal herhalen.
Drie tips voor plezier bij het leren
Merk je toch een gebrek aan plezier bij je kind wanneer het op huiswerk aankomt? Lees dan de onderstaande tips om inspiratie op te doen over hoe je jouw kind motiveert.
Leg uit waarom je iets leert
Vaak hebben jongeren geen motivatie door onbegrip. Neem tijd om het nut van de opgelegde taak uit te leggen. Vanaf het moment dat ze te weten komen waarom ze voor iets werken vergroot de motivatie vaak vanzelf. Gebruik voorbeeldjes uit het echte leven, door bijvoorbeeld geld te tellen wanneer je samen gaat winkelen.
2. Als kinderen zelf kiezen om iets te leren houden ze het langer vol
Indien een kind het gevoel heeft dat hij zelf ervoor kiest om iets te doen gaat dit vaak gepaard met echte motivatie. Betrek je kind dus bij het maken van keuzes. Vraag wanneer hij/zij het huiswerk zal maken, in plaats van te zeggen dat hij/zij het dàn moet doen. Dit wil niet zeggen dat je geen advies kan geven, integendeel, geef je kind echter wel denkvrijheid om zelf de beslissing te maken. Ook kan je bijvoorbeeld de keuze geven tussen 2 soorten oefeningen dat het kind mag maken. Zo heeft het toch de vrijheid van een keuze ervaren.
3. Vooruitgang laat vooruit gaan!
Het zien van vooruitgang speelt een grote rol in het hebben van plezier bij huiswerk. Een kind dat merkt dat het beter begint te worden in zijn oefeningen wiskunde zal plots gemotiveerder zijn en nog harder zijn best doen. Geef je kind daarom zowel positieve als negatieve feedback. Bespreek de vooruitgang, en stuur bij voor de toekomst.
Meer blogartikels lezen
Deze blogpost werd geschreven door het Karaton team.
Karaton is een educatief avonturenspel dat kinderen met leesproblemen motiveert om aan hun leerachterstand te blijven werken. Wij benaderen taaleducatie op een creatieve en leuke manier waardoor het niet aanvoelt als extra taak of huiswerk voor het kind. Lang zullen ze lezen!
Wil je graag meer weten en ontdekken wat Karaton voor jou kan betekenen?
Doe dan mee met één van onze webinars die we wekelijks hosten.
Klik hier om je in te schrijven.
LEES OOK:
Waarom lezen goed is voor uw kind
Omgaan met dyslexie doe je met deze 10 kinderboeken!
Digitale hulpmiddelen: wat zijn educatieve games?